Är det dags att söka jobb efter studierna?

Våren närmar sig med stormsteg och just nu kanske du sitter och funderar på vad du ska hitta på efter din examen. Det kan vara med skräckblandad förtjusning du tar nästa kliv från studierna och det kan uppstå frågor kring vart man ska börja och hur man ska gå till väga. Därför finns vi här för att ge klarhet i dina funderingar och hjälpa dig på vägen!

Börja i god tid

Påbörja ditt arbetssökande i god tid för att öka möjligheterna till att säkra en tjänst innan du tagit examen. Ett bra tips är att kartlägga vilka arbeten som finns ute på marknaden. Vilka tjänster är du intresserad av och vilka bolag kan du tänka dig arbeta för? Google is your best friend, så in med sökord och se vad internets värld har att erbjuda dig. Finns det exempelvis ett deltidsarbete eller ett traineeuppdrag som kan leda till en heltidstjänst efter din examen? Prata gärna med en rekryterare om du känner dig osäker!

Våga se till andra möjligheter! ????

Möjligheterna är oändliga! Bredda dig i din sökning både vad gäller tjänster och orter. Det kanske erbjuds fler tjänster i ditt studieområde i en annan stad? Öppna upp för att bredda dina vyer!

CV och PB ????

Du har hittat några intressanta annonser och ska nu börja skicka in CV och Personligt brev. Granska ditt CV och PB och undersök om den är lättöverskådlig, är anpassad efter tjänsterna du söker samt har all relevant information som behövs.

Här kommer några tips att ha i åtanke när du skapar ditt CV och PB:

  • Det finns mallar att använda på internet som kan vara behjälpliga när du formar ditt CV. Fundera på tjänsten du ska söka. Är det exempelvis en kreativ tjänst passar ett CV med en grafisk mall och om du söker en mer administrativ tjänst kan en clean mall passa bättre.
  • Skriv tydliga rubriker där din senaste utbildning/erfarenhet är den första punkten. Detta för att rekryterarande chef snabbt ska kunna få en överblick kring din erfarenhet.
  • Håll ditt CV kort och komprimerat och skriv ner relevant information i ditt CV som passar för den aktuella tjänsten du söker. Praoplatsen du hade i fjärdeklass behöver du alltså inte ta med.
  • Ditt personliga brev ska sälja in dig! Utgå från frågorna: Varför passar jag för denna tjänst, vilka personliga egenskaper har jag och vad kan jag bidra med? Anpassa ditt PB efter företaget och tjänsten du söker. Detta kan ta tid men det uppskattas att läsa ett PB där det framgår att det lagts ned tid och engagemang. Håll det komprimerat, max 1 sida.
  • Be en vän/klasskamrat att granska ditt CV – finns det något du kan ändra eller lägga till?

Uppdatera din LinkedIn ????

LinkedIn är som ett digitalt CV och är en bra plattform för dig som vill nätverka och söka nya erfarenheter. Där kan du skriva in dina erfarenheter och kompetenser samt meddela rekryterare/chefer att du är öppen för nya möjligheter. På detta sätt kan rekryterare snabbt komma i kontakt med dig om en passande tjänst dyker upp.

Mässor ????

Kika på om ditt universitet eller staden du bor i anordnar arbetsmässor. Detta är ett bra tillfälle att prata med företagens representanter och kan ge dig en större inblick i vilka företag som finns samt om de söker efter nya medarbetare.

Är du osäker och förvirrad? ????

Det är ingen fara. Det är helt naturligt att ha alla möjliga känslor inför att söka sitt första jobb efter studierna. Kontakta din studievägledare eller prata med en rekryterare som kan vägleda och coacha dig!

För att se lediga tjänster hos oss kan du klicka här ????

Stort lycka till!

EISS Executive är vårt verksamhetsområde för chefsrekrytering och executive search.

EISS Recruitment är vårt verksamhetsområde för rekrytering av medarbetare och specialister.

EISS Consulting är vårt verksamhetsområde för kompetens- och verksamhetsutveckling samt interimslösningar inom rekrytering.

EISS Innovation är vår verksamhet där vi vill främja kvinnor i näringslivet, genom stipendium och investeringar i framtida företag.